Thai TestmasszázsA thai masszázs közép Európában még nem a legelterjedtebb relaxációs és gyógyító technika, ellenben a nyugati országokkal, ahol már felismerték gyógyító hatását, ami miatt az egyik leghatékonyabb módszernek bizonyult. A thai masszázst Thai harmóniának is nevezik, aminek segítségével, a szervezet eléri azt a harmóniát, ami a kellemes élethez, életérzéshez szükséges. A Thai masszázsra jellemző hogy a szervezetet nem részegységenként hanem, egész szervrendszerként kezeli mely szerves kapcsolatokkal képez komplex rendszert önmaga részeivel és a természettel.

A nyugati masszázstechnikákkal ellenben nem az izomzat átdolgozása a fő szempont hanem, a meridiánok mentén olaj, és krémek nélkül az akupresszúrás pontok nyomásával, a megrekedt energiákat aktivizáljuk. A Thai masszázs évszázados múltra tekint vissza, aminek meg van a saját a koreográfiája, s a másfél két órás masszázs során a masszőr minden testrészt végig masszíroz a lábujjaktól a fejünk búbjáig. A kezelést földön (tatamin) végzik erre kialakított ruhában (a tradicionális formula szerint). A földön végzett masszázs jelentősége ,hogy a páciens és a masszőr egy szinten van melynek során nyújtásokat hajt végre és nem csak tenyérrel és ujjhegyekkel, de térddel, talppal és könyökkel is masszíroz. Nem izomerővel dolgozik hanem testsúllyal, különösebb eszköztár nélkül. Másnapra az erős nyomások hatására mégsem lesznek tele kék-zöld foltokkal, csak a megnövekedett energia és kitűnő közérzet marad. A thai masszázs egyedi sajátosságát a kimozgatási technikák jelentik, az izmok nyújtása és ízületek kimozgatása hozzájárul a beszűkült ízületi mozgások tartományainak bővítéséhez. Jellegéből adódóan alkalmas a mozgásszervi betegségek kezelésére, vegetatív zavarok enyhítésére, relaxálásra illetve feszültség-és fájdalomcsillapításra. A Thai masszázs sok területen felülmúlja a konvencionális nyugati orvoslás terápiáit.

A Thai masszázs történelme a teljesség igénye nélkül:

A Thai masszázst egy észak-indiai orvos Jivaka Kumar Bhacca juttatta el Thaiföldre. Mai napig nagy becsben tartják naponta tesznek érte felajánlásokat (gyertya, füstölő) és minden nap egyszer elmondják tiszteletére páli nyelven a mantráját. Buddha kortársa volt és a szerzetesrend orvosa, valószínű így érkezhetett ebben az időben a buddhizmus is Thaiföldre. Az indiai ayurvédikus elemeket tartalmazó gyógyításával nagy tiszteletet vívott ki magának és alapította meg első kórházát Chiang-Mai területén. A Thai masszázs szájról szájra járt miközben fejlődött majd a XVlll században burmai megszállók nagyrészét megsemmisítették így később 1832-ben III.Rama király a híres WHAT PO falaiba vésette a fennmaradt tudás 60 ábráját,illetve a templom falaira rajzoltak különböző terápiás vonalakat, pontokat. 1836-ban a WHAT PO egyetemként is funkcionál, 1906 - ban V.Rama király lefordítatta az ősi nyelvről napjaink nyelvére a szövegeket és kézírással feljegyezték,mint a Királyi Orvosi Szöveg Könyv "TUM RA PADE SARD SONGKROAH/CHABUB LUANG/" néven. Napjainkban az első tudományos mű a thai masszázsról: ASOKANANDA:"A tradicionális Thai masszázs művészete".